BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

saya tak berharap anda follow saya, tapi saya harap anda dapat sesuatu melalui blog saya...

Pages

Friday, January 4, 2013

mujahid cinta

wahai orang yang menyepi dengan kemaksiatan
kepada Allah di waktu malam
di lauhul mahfudz segala kejahatan ditulis dengan pena
dengan kemaksiatan engkau menyepi,
sedangkan Allah melihatmu..
engkau tidak dapat menyembunyikan dosa-dosamu dariNya,
apakah engkau merasa aman terhadap siksaan dariNya?
bahagialah yang di waktu malam matanya tak terpejam 
melalui malam dengan risau kerana cinta
pada Penguasa Alam
dalam kerinduan ia berdiri menatap bintang sedang 
mata Allah tak pernah lengah memandang..
Wallahi,, betapa nikmat hidup beriman itu...

Monday, December 10, 2012

angka 2..

ok, sekarang aku sudah menjangkau angka 2... DUA?? aku perlu lebih matang dalam segala hal..mampukah aku? peningkatan umur kadang buat orang bahagia kerana merasakan dirinya telah dewasa, dan mampu buat apa sahaja.. kalau orang kata 'kita mati bila tua..dah tua karang, barula taubat..' statement yang confirm semua orang akan patahkan dengan hujah masing2.. well, if you think so, so, agak2 kalau anda mati pada umur 40, pada waktu umur 20 la anda perlu bertaubat, right? sebab dari umur anda setahun jagung sampaila anda umur 20, kemungkinan besar anda telah kumpulkan begitu banyak dosa sampai anda mengatakan bahawa kematian anda pada hari tua.. cukupla kot 20 tahun berdosa kemudian 20 tahun lagi utk bertaubat.. cukup ke agak2 anda? owh, sebenarnya, ia untuk diri sendiri.. umur dah 20 tahun, tapi bila difikir2kan, dah 20 tahun berlalu..dengan apa 20 tahun itu aku isi? dosa? pahala? hanya Allah yang tahu, juga diriku.. so, kawan2 yang rasa masih ingin enjoy dengan umur yang hanya menanti nokhtah terakhir ini, stop thinking about enjoy... time to change...jangan tunggu umur tua..kerana umur tua belum tentu hak milik anda.. TIME TO CHANGE DEAR..

already 20 years old....

Tuesday, December 4, 2012

kenapa sih harus pacaran..

kenapa sih harus #pacaran?

-ada yang bilang, punya pacar perlu biar ada yang merhatiin.. 
itu ortu selama ini ngurusin dianggap apa ya :p
-ada juga yang bilang, #pacaran biar ada yang anterin ke sana kemari..
hihihi ini pacar apa tukang ojek :p

-buat yang alasan #pacaran biar semangat belajar..
menurut saya ini nggak adil banget untuk ortu kalian. kenapa?
berapa lama sih kenal pacar? apa yang aja yang sudah diberikan dia? bandingkan dengan kebersamaan dan apa yang sudah diberikan ortumu.

kebersamaan dengan ortu dan begitu banyak yang sudah mereka berikan. kenapa ortu nggak cukup menjadi motivasi belajar?

-atau pacaran perlu biar nggak seperti beli kucing dalam karung. kenyataannya, lama #pacaran nggak menjamin langgeng pernikahan.

-ada remaja yang jawab pas ditanya kenapa #pacaran.
mumpung ada yang mau, Mbak :p

-atau #pacaran karena gengsi. yang lain sudah punya pacar kok saya belum.
kesannya nggak laku :p

-satu hal, kualitas dirimu tidak ditentukan oleh apakah kamu punya pacar atau tidak.

-punya pacar itu ada resikonya... mood naik turun. kalau pacar nggak perhatian, nggak cantumin status relationship di FB or twitter :p

-resiko lain dari #pacaran siap-siap patah hati...
serius!

-jadi jangan #pacaran kalau nggak mau sakit hati, buang-buang waktu, air mata dan energi.

-#pacaran nggak mendekatkan ke pintu surga

-manfaatkan usia muda bukan untuk #pacaran dan galau :p. tapi gali potensi untuk berprestasi dan mewujudkan mimpi diri dan orang tua.

-terbukti: pada akhirnya cinta kasih ortu dan keluarga yang paling tulus. kenapa harus mencari yang belum tentu murni?

-buat dirimu berharga, jadi muslim dan muslimah yang multi fungsi, berdaya bagi keluarga, bangsa dan umat. waktu nggak terbuang untuk #pacaran.

-gunakan masa sebelum nikah untuk memperbaiki kualitas diri di hadapan-Nya. ingat, laki-laki baik untuk perempuan yang baik. bisa tanpa #pacaran.

-lalu benarkah #pacaran nggak ada positifnya sama sekali? well, layakkah menempuh hal yang dilarang-Nya dengan alasan apapun?

dikutip dari Buku Twitografi Asma Nadia. semoga bermanfaat, guys!

Wednesday, November 14, 2012

Doa Awal dan Akhir Tahun..


sekadar perkongsian..

Menjadi kelaziman sebahagian orang Islam, apabila berakhir bulan Zulhijjah yang memberi erti bermulanya tahun baru Hijrah, mereka melakukan satu upacara doa yang dikenali dengan ‘Doa Awal dan Akhir Tahun’. Ia dibaca selepas waktu Asar, atau sebelum Maghrib pada hari terakhir bulan Zulhijjah. Lafaz doanya ‘disunatkan’ dibaca sebanyak tiga kali. Dan dikatakan fadilat doa ini ialah apabila dibaca, maka syaitan akan berkata, “Kesusahan bagiku, dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua”. Disebut juga, dengan membaca doa ini Allah akan mengampunkan dosanya setahun.
Begitulah besarnya kelebihan yang disebut-sebut tentang doa awal dan akhir tahun ini. Tidak hairan, ramai yang mempercayainya dengan harapan memperoleh kelebihan itu. Sehingga di sesetengah sekolah, asrama, atau pejabat-pejabat, ia dibaca secara berkumpulan, dengan dipimpin oleh seorang ustaz selaku tekong dalam upacara doa tersebut dan di’amin’kan oleh jemaah.
Jika diteliti doa awal dan akhir tahun tersebut, diakui bahawa lafaz Arabnya sangat elok, susunan kata-katanya menarik, dan maksud kandungan doa juga tidak bersalahan dengan mana-mana prinsip syarak.
Tetapi, oleh kerana doa ini ditetapkan lafaz bacaannya, bilakah waktu dibaca, berapa kali bacaannya diulangi, dan apakah fadilatnya, maka upacara membaca doa ini adalah termasuk dalam bidaah. Kerana bacaan doa ini tidak pernah direkodkan dalam mana-mana kitab hadis muktabar, tidak pernah dinukilkan amalannya di kalangan para sahabat, tabien dan para salaf, dan tidak disebut pun oleh imam-imam yang masyhur.
Sedangkan kita tahu doa adalah ibadah. Dan dimaklumi bahawa ibadah bersifat tauqifiyyah iaitu mesti diambil asal dan kaifiatnya daripada syarak. Tetapi, dalam persoalan doa awal dan akhir tahun ini, tidak didapati sebarang asas pun daripada nas-nas syarak.
Syeikh Bakr Abu Zaid -rahimahullah- menyebut satu kaedah dalam amalan doa, iaitu: Setiap orang yang mengada-ngadakan sesuatu dalam urusan ibadah seperti doa dan zikir dalam bentuk yang ditetapkan dengan menganggap ia adalah satu sunnah, sedangkan ia bukan daripadanya, maka dia dihukum berdosa.
Alasannya perbuatan ini adalah satu bentuk meninggalkan perkara yang disyariatkan, satu penambahan terhadap syarak, satu galakan terhadap amalan yang bukan daripada syarak, dan menyebabkan orang awam menyangka bahawa ia suatu yang masyruk. (Tashih Ad-Dua: 44)
Apabila dikatakan bahawa ia bidaah, pasti ada suara membantah, “Sikit-sikit bidaah, apa salahnya berdoa?”. Ya, berdoa tidak salah. Ibadah doa boleh dilakukan pada bila-bila masa yang sesuai.  Termasuklah berdoa pada tarikh 29 Zulhijjah. Yang salahnya ialah menetapkan bentuknya seolah-olah ia daripada syarak. Ditambah pula dengan fadilat palsu tentang kata-kata syaitan begitu dan begini, dan jaminan pengampunan dosa selama setahun. Ini semua perkara ghaib yang mesti diambil daripada nas-nas sahih.
Ada juga mengatakan, “Perkara kecil seperti ini pun hendak diperbesar-besarkan?”. Jawapan kepada persoalan ini ialah kata-kata Imam al-Barbahari, “Dan awaslah kamu daripada perkara-perkara kecil yang diada-adakan, kerana bidaah-bidaah kecil akan berulang hingga ia menjadi besar”.
Ibn Taimiyyah pula mengatakan, “Bidaah-bidaah pada permulaannya hanya sejengkal. Kemudian ia bercambah di kalangan pengikut-pengikut, hingga menjadi beberapa hasta, beberapa batu dan beberapa farsakh“. (Satu farsakh bersamaan 3 batu).
Oleh itu,  janganlah dipandang mudah terhadap perkara-perkara kecil yang menyalahi syariat, apatah lagi termasuk dalam bidaah. Dan yakinilah bahawa setiap amalan ibadah yang dilakukan, sedangkan ia bukan daripada agama, maka amalan itu ditolak oleh syarak. Wallahu A’lam.
nukilan: Abu Umair,

28 Zulhijjah 1429

#hukum doa secara umumnya harus..yang bahaya menyebarkan riwayat2 yang tidak sohih beserta dengan doa itu-bro.ghazali-
wallahualam..


Friday, August 10, 2012

I CAN’T.....


hai..aslkm everyone...
sorry,bkak je blog, ttbe mood tak brapa nak happy..
sbb dpat brita xbrapa nk mggembirakan..
bukan satu, tapi dua sekaligus..
 why should you leave me??
hurm,,setiap pertemuan pasti ada perpisahan...


I’ll wait until you come
Cause I can’t forget your love.
I feel like I’m going to cry when I think of you,
Its gets deeper as time goes,
I can’t stop thinking about your love.
I don’t think I can forget all of you,
I don’t think I’ll be able to believe it when you return.
I can’t forget your love,
No matter how long it takes,
I’ll wait for you to come.
I stay up all night thinking of you.
I can’t hold back the tears and end up crying by myself.
I cried..
 You were the only existing in my world.
Losing you,
I have nothing left.
I can’t forget your love.
I never tried to forget you,
It’s a task that’s worthless to me.
Thinking of you every day is a precious to me as breathing..
I can’t forget your love,
you know I need your love..
I need your everything,
I need you back..
I can wait for you till you come back, 
Come back to me..
I just want be with you..

i will miss u...mum....

Wednesday, January 25, 2012

sayang??

kau tau ape maksud sayang?? ha! cube la teka.. macam2 orang mentafsirkan makna sayang mengikut kefahaman sendiri.. bagi saya, sayang tu ertinya kita nak bawa orang yang kita sayang tu masuk syurga bersama kita. terima kasih buat adik ku yang telah mengorbankan tudungnya untukku. nak dijadikan cerita, tudungku lebih pendek daripada dia. lalu dengan ragu+sayangnya padaku, maka dia menyuruh aku memakai tudungnya yang agak labuh buatnya, dan dia memakai tudung pendekku. masyallah,sayang sungguh dia padaku. sungguh2 dia menyuruh aku memakai tudung dia, dan aku berkeras dengan tudungku. dan setelah beberapa lama kami bertekak, akhirnya aku pun pakaila tudungnya.. dan dia, yang selama ne susah untuk bertudung pendek, akhirnya pakai jgak..sian dirimu,adikku..anyway,thanks naemah..


Monday, January 23, 2012

dia, sahabat terbaikku

aku gembira bersama dia..kerana dia sahabat terbaikku..
terima kasih sahabat,, untuk segalanya..
dun cry, dear..when one day, i leave you alone...but, i still in your heart. and you still in my heart...