BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

saya tak berharap anda follow saya, tapi saya harap anda dapat sesuatu melalui blog saya...

Pages

Sunday, September 20, 2009

Semula Jadi...

  Beberapa hari yang lalu, sedang aku dan rakan sekelas mengulangkaji subjek ape ntah [dah lupe] tetibe, munculla isu 'semula jadi'... maka, terjadilah perbalahan antara kami..

AKU: mana ada yang semula jadi kat dunia ne. sumenye Allah yang cipta..

NINI[bukan nama sbnar]: manusia ngn tumbuhan bukan semula jadi kew?

AKU: tu kan Allah yang cipta. [Aku pun ulang balik ayat aku sebelum tu..] takde yang semula jadi..pen pun ada pencipta.. so, xde la yang semula jadi.. semula jadi tu kan maksudya, sesuatu perkara tu terjadi dengan sendirinya.. kat dunia ne, sumenye Allah yang ciptakan.. [dia tetap tak paham. agaknya, perkataan semula jadi tu dah biasa kut lam hidup diorang. agaknya, dia rasa 'semula jadi' tu maknanya Allah yang cipta kut.. entahla..]

NINI: dah tu, awak nak kiter percaya cakap awak la ne??

AKU: [aku yang tak paham ape yang dia maksudkan tanya blik ape yang die cakap..] [waktu tu, tegang sangat.. last2 aku pun cakapla, lupekan jela..aku pun dah tak tau nak cakap cane gi..len kali la kut..]

NINI: awak ne bawak ajran sesat ke?? pandai2 je..

[adus.. kesian tol tak paham2 dari tadi.. tapi, aku takdela marah kat dia. maybe amek masa ket tok dia paham kut.. aku pun hanya mampu tersenyum...kami pun meneruskan ulangkaji kami yang terbengkalai dari tadi..]
so, sesape yang ada pandangan nak bagitau, di alu2kan untuk melakukannya..terima kasih kerana membaca..

0 ulasan: