BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

saya tak berharap anda follow saya, tapi saya harap anda dapat sesuatu melalui blog saya...

Pages

Sunday, November 20, 2011

small deeds


 
nativedeen - Deen you know - Small Deeds
Ever been on a drive? Inside in your ride

And your looking through the glass, see a car on the side
The engine's broken and the car is smoking
And the dude is shaking cause the heat is baking
Or this cat's (guy) gotta flat, and the spare's all whack
No jack in the back, and no clue where he's at
There ain't no real rush, but you roll right by
Not even asking the guy if he needs a supply
He might be alright, and to pass ain't a sin
But within you feel bad the state that he's in
How hard would it been, just to ask “you ok”?
That might be the deed that you need to succeed
That might be the deed that will so please Allah
That your forgiven the sinning you did when you was living
It's a small little thing, that can cling and just ring
And will bring the blessing from Allah Who's the King
We pass on the deeds cause they seem all small
But it might be the deed that's the best of them all
Mad when see all the passes I took
On these small little deeds I just overlook

Chorus: I just can't believe
Small little deeds that I overlook, can you see?
Little deeds that I overlook, and you read
I read about it in my holy book, it says
Small deeds never overlook

Picking up trash on the path in a flash
Taking glass from the grass, as you pass to your class
A smile goes a mile and is sure worthwhile
When a brother's hostile, and has been for awhile
Put a dollar every day in the sadaqah (charity)
It may be small but you do it for the baraka (blessing)
I know you're saving for the Polo and the Nautica
A poor student but you do it just to please Allah
Things like praying for an ailing brother, under the weather
Obeying yo your lovely mother, it's for the better
Stay and help your baby brother, put on a sweater
Even saying good to one another when you're together
Advice to another sister about a mister
Your wife always go and kiss her, tell her you miss her
At night do quiet dikhr (mentioning God), and pray the witr
Invite a guy who wants to bicker, to share a snicker
Grand plans expand in our small little hands
But we overlook demands that just seem like strands
We get jammed on exams, cause we skip the small things
Small baby deeds come, bring the blessings!

Sunday, September 18, 2011

jom ke syurga bersama!


                Aku sayang korang...tak terluah dengan kata2. Bismillah... adus, banyak sungguh rasanya nak cakap kat sini. Sampai tak tau nak susun ayat camane dah. Disini, just nak utarakan pendapatku saja. 

                Pendapat anda sekalian la kan, antara lelaki dan perempuan, lebih baik berkawan ke, lebih baik bercinta?(ops, bab cinta lagi. Biasala, orang sedang serabut ngan dunia cinta). Ops! Jangan jawab lagi! Aku nak cakap pasal pendapatku. Bacala dulu. Nanti kat komen bawah, korang citer sal pendapat korang ea.. jangan sebok kat sini. 

                Hurm, pendapatku la kan, berkawan lagi baik. Tau nape? Sebab berkawan ne, sakit hati tu, di pendam je. katakanla, korang kawan baik dengan sorang mamat yang korang suka, tapi korang pendam je, then korang guraw2 cam takda pape. No jealous, no kongkongan,. Kan lebih aman tanpa kongkongan. Korang tak kesian ke kat bakal2 suami korang, bila tahap cemburu korang sampai menyesakkan dia? Tak kesian ke? Kan lebih baik biar dia bebas camtu je. tu yang pertama. Anggapla ia seperti merapati. Biarlah ia terbang bebas, jika ia milik kita, ia akan kembali.
biarla dia bebas...

                Kedua, kan lebih baik berkawan, sebab bila korang nak keluar ngan mana2 laki, si dia tak da nak marah2 camla korang tu bini dia. Sukati je wat kita(perempuan) cam milik dia. Padahal, bukan ada ikatan sah pun! Ok, aku paham, laki dia take care dia. Takut dia kena tipu ngan laki lain. Ok, aku paham. Jadi, korang pun kena paham gak la laki korang cane. Kan? (choish!)
Ops! Baca sampai habis tau! 
                Pendapat ketiga, nape tak bercinta? Nape lak kawan? Cuba bayangkan situasi korang yang tengah rancak bercinta, tetiba datang orang ketiga. Orang ketiga tu pulak memang lebih baik segalanya dari semua segi, dan laki korang pilih orang ketiga tu, tak ke frust menonggeng? Hilang fokus kerja, hilang focus belajar, hilang tujuan hidup,. Parah tu! Kalau berkawan, laki tu nak perempuan mane pun,(yang mungkin lebih baik dari kita), tak dela kita kisah sangat kan. Sakit tu, sakitla jugak. Tapi kan, orang salu cakap, kalau orang yang kita sayang tu bahagia, kita pun tumpang bahagia. Sebenarnya, ne ayat tuk pujuk hati yang terluka je. padahal dalam hati, tak terkata sakitnya. Hipokrit sekali sekala, apa salahnya. 
 hipokrit penting dalam kehidupan..

                Then, yang keempat, aku nak tanya, kenapa korang degil gak nak bercinta? Walaupun aku dah bagi sebab kukuh tuk korang berkawan je. ke, sebab korang tengok orang lain ada pasangan, korang pun jeles, tak senang duduk. Gitu? Ok, aku tau, bila ada orang sayang kita, kita rasa seronok, bahagia sebab ada orang ambil berat sal kita(walaupun kadang2 terlampau tke cre sampai korang pun lemas). Tapi, semua tu tak kesah pun, asalkan korang tak berstatus single lam facebook. Hurm, aku paham aku paham(walaupun aku takda fb ngan bf). 
Chop weh!! Baca sampai habis! Ini penting untuk kehidupan korang. Percayala..
                Sebenarnya, dua2 aku tak setuju. Berkawan tak boleh, apatah lagi bercinta. Mana ada istilah kawan dalam islam. (jangan berhenti membaca) cinta tu memang fitrah. Korang tau ark fitrah tu ape? Kita lahir dalam fitrah, bila kita sambut syawal, kita kembali pada fitrah. Korang tau tak fitrah tu ape sebenarnya?! (teruskan membaca tuk pengetahuan). Kita lahir dalam fitrah, bererti kita lahir dalam suci. Cinta itu fitrah, bererti cinta itu suci. Kalau cinta tu kita nodai dengan maksiat, tak jadi fitrah dah tu. Tak ke gitu? Tepuk dada, tanya iman. Cinta tu suci kalau kita letak kena pada tempatnya. 
                Ish! Nak jugak bercinta? Lepas kahwin la. baru cinta tu jadi fitrah, suci, bersih, murni. Simpan cinta korang tu tuk laki yang betul2 bakal jadi suami korang. Lepas kawin, kalu nak bermadu kasih pun dapat pahala. Tambah saham akhirat. Tak ke gitu? Kalu sebelum kawin, tambah gak saham akhirat, tapi, paham2la, berat mana timbangan kita. (terima kasih kerana masih terus membaca.teruskan.).  tapi aku tak kata la, xley bercinta. Fikir2 la cane.
                Korang tau ark, kat akhirat nanti, manusia paling sibuk tu sape? Laki yang aku sayang sekarang, abah. Cuba bayangkan orang yang korang sayang, sibuk nak selamatkan orang2 yang dia sayang, termasuk kita. Katakanla korang lemas, dia pun bersusah payah selamatkan korang, sanggup ke, korang biar je dia selamatkan korang tanpa korang usaha sedikit pun. Kejamnya pulak. Mungkin kita ada sedikit usaha tuk selamatkan diri kita gak en? Mungkin kita hulurkan tangan, sambut huluran tangan orang yang kita sayang. Ya Allah, kat akhirat nanti tuh, Rasulullah lah manusia paling sibuk tuk selamatkan kita. Kalau boleh, tak nak tertinggal pun sorang umatnya lemas. masyaAllah. Kita ne? Boleh senang lenang je biar manusia agung tu selamtkan kita. Kejam sungguh. Fikir2kanlah. Kita selalu lupa baginda. Yang kita ingat, bf kita, yang kita ingat, fb kita, yang kita ingat, gf kita.
fb penting untuk kita...
                Jomla sama2 usaha jadi soleh dan solehah. Korang tau ark meaning sayang yang korang salu sebut2kan pada bf or gf korang? Aku nak sangat orang yang aku sayang, bleh gi syurga sama2. Korang tak nak ke? Jadi, jomla kita bersihkan semula cinta kita yang mungkin kita salah pandu. Yuk2. Aku sayang korang, kalau bleh, aku nak masuk syurga ngan korang. Jom!


 sayang korang..
jom ke syurga bersama.
                Terima kasih coz baca sampai habis.  Moga Allah beri kita cinta untuk mencintai manusia agung itu, dan juga mencintaiNya.. insyallah...
Kita slalu kejar dnia, pdahal dnia tk mw pn kt kta. Klu bleh, dia nk kta kjar akhirat. 
jom ke syurga bersama!!

sebarkan jika anda sayangkan orang2 yang anda sayang,,,

Thursday, September 15, 2011

rahmat ujian




rahmat ujian
dedikasi buat shabatku, bangunlah berjuang untuk kehidupanmu.

pada dia yang ku cinta...

saat aku terjatuh pada cinta manusia,
ada tangan yang datang menghulur,
sungguh aku lelah dengan cinta ini,
sungguh aku letih dengan cinta ini,
dia, lelaki yang aku hormat akan keimanannya,
lelaki yang aku bangga dengan kecintaannya pada Rabbnya..
sungguh ku katakan,
bukan senang untuk memandu cinta ini,
semua memandangnya dengan seribu perasaan hormat.
sungguh dia terlalu baik untukku,
pengunduran diriku ini bukan kerana sudah letih menunggu cinta berbalas,
tapi kerana aku tidak layak untuknya,
ya Allah,
andainya cintaku ini ku salurkan pada tempat yang salah,
tegurlah aku,
berilah peringatan buatku.
ya Allah,
sungguh susah, sukar, payah untuk membuang dia dari hati ini.
sungguh perit tuk melupaknnya.
kuatkan aku berjuang dengan perasaanku ini..

couple tu, perlu ke?

 dedikasi buat sahabtku yang sedang berjuang dengan perasaan sendiri.
Kahwin tu bukan macam main masak2, macam time kecik2 dulu. ‘bang,amek anak kat tadika..’si abang pun kelam kabut pergi amek teddy bear kat dalam rumah, yang dijaga oleh emak. ‘yang, masak sayur ape hari ne?’ si isteri pun jawab, ‘masak sayurla. Apa2 sayur je.’sambil tangan ligat mengacau rumput dalam bekas mainan. Kahwin ne seumur hidup. Banyak dugaan. Cinta tu, bukan selalu naik. Si isteri kena pandai ambil hati suami. Kalau si isteri asyik pakai kain batik selalu, muka bertompok bedak sejuk, rambut serabai, mana taknya laki lari. Hm, agaknya, sebab ne la kot ramai manusia tak nak kawin. susah kot. Tapi, tak jugk. Bnyak sangat kemungkinan. Ada yang pikir, cukupla setakat couple. Amboi... Bukan main bahagia lagi kalau bercinta. Tapi kalau kahwin, bukan main susah lagi nak jaga. 

Aku selalu tertanya2, nape couple ne perlu kpada sesetengah orang? Sebab ape sbnarnya couple ne? Couple sebab nak kahwin ke? Tapi aku tengok, orang couple ne, tak semestinya kawin ngan orang yang dia couple. Couple ne, bukan bleh buat bahagia seumur hidup ngan dia. Couple ne, bukan selalu bawa ke jinjang pelamin pun. Ada ke? Susah nak jumpa orang yang couple, pastu kawin, pastu bahagia selamanya. Ish! Susah sangat nak jumpa. Jadi, buat  ape la couple? Sudahla terang2an kta nmpak akibatnya. Tak taula anda Nampak ape. Mgkin anda nmpak haram. Mungkin bagi yang frust, nmpak tak berguna pun couple ne! Terpulang pada kefahaman anda la. 

Dan lagi satu, couple ne wat sakit hati je. kena pertimbangkan hati dan perasaan dia la. Di tinggalkan la. hm, aku suka amek benda yang mudah. Dah kalau ‘benda’ tu tak boleh, knpa nak buat jugak? Nnti, tak ke memakan diri kita jugak? Kalau orang tak nak kat kita, napa kita masih nak kat dia? Udah2 la tu. Kalau orang tu, kta rasa dia terlalu baik tuk kita, napa kita tak berusaha tuk jadi baik untuk dia? Owh, kalau kes orang tak nak kat kita, memang susah nak lupakan dia. Tapi,belajarla untuk melupakan. Memang sangat pahit. First2, memangla pahit. Lama2 nty, Insyaalh manis. Allah tak bagi apa yang kita mahukan. Tapi Dia bagi apa yang kita perlukan.kita tak perlukan orang tu, tapi kita perlukan Allah dalam hidup kita..
                ‘Hakikat’ , dulu, aku tak suka. sangat tak suka! Sakit. Perit. Lagi2 kalau terpaksa buat apa yang kita tak suka. Memangla, spe la yang suka. Tapi, dari perkara pahit tu la, aku belajar banyak perkara. Belajar untuk hidup berjauhan. Waktu hujan guruh, kita sebok mencari matahari, tapi Allah tak bagi, tapi Dia hadiahkan kita dengan pelangi. Ujian tu banyak mengajar kita supaya terus matang. Bangunlah! Jangan kalah dengan cinta. 


                Jangan main2 dengan cinta. Cinta tu ada kuasa dari Yang Maha Kuasa. Hati2 dengan cinta. Cintailah Pencipta yang mencipta cinta. Cintalah pada yang sepatutnya... bak kata makku, nak buat apa2, ikut kefahaman. Kalau kita tau bnda tu slah, jgn buat. Kalau bnda tu kita rasa btul, buat. Tpi, kdang2 di lubuk hati cakap bnda tu slah, kta msih nak buat. Itula suara hidayah. Jgan biarkan ia berlalu. Kelak kita akan kecewa, sebab tak mungkin dan tak selalu hati kecil kita bersuara. Jadi, berfikirlah pabila waktu hati kecil kita bersuara. biarlah cinta itu hidup dalam hati kita..
                Orang takda couple ne, selalu dipandang pelik. Berbahagialah orang yang berada dalam keadaan dagang. Macam zaman Rasulullah, orang2 yang dipandang pelik oleh kaum musyrikin itulah bahagia di sisi Tuhannya.

Tuesday, September 13, 2011

budak2 ne...


makan angin...

jo, jgan mengolok, bak kata yan melur..

Wednesday, July 13, 2011

15 julai 2011

Tazkirah Jumaat
"dan apabila hambaku brtanya kpada engkau(MUhammad) ttg Aku, 
mka ssungguhnya Aku dekat.
Ku memperkenankan doa orang  yang meminta apabila dia meminta kpadaKu.. ttpi hendaklah dia mengikut printahku, mudh2an mreka mndpat ptunjuk."  (2:186)

Sunday, July 10, 2011

8 julai 2011

Tazkirah Jumaat- 
"jika kamu menampakkan sedeqahmu, maka itu adalah baik sekali. Dan jika kamu menyembunyikan dan kamu berikan kepada orang2 fakir, maka menyembunyikan itu adalah lebih baik bagimu. Dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian kesalahan2 mu. Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan."
(al-baqarah, 271) 

Tuesday, July 5, 2011

pengorbanan ibu bapa tiada bayarannya

 
iklan petronas 1999
pengorbananmu ibu bapa tiada dapat kami gantikan dengan apa2
yang berharga sekalipun di dunia ini..
  selamat menyambut bulan yang barakah, bulan yang mulia,..
ramadhan, kedatanganmu kami nantikan,
semoga ramadhan kali ini yang terbaik buat kami.. 
amen.. 

Sunday, July 3, 2011

frame untuk gambar pasport anda!

video
jom cuba buat origami bersama saya.
anda boleh letakkan gambar anda dalam frame yang telah anda siapkan.
selamat maju jaya!
anda pasti berpuas hati.
tapi maaf, gambar tak berapa nak clear..
selamat mencuba..
sebarang kemusykilan bleh ajukan..
tinggalkan jejak anda..

melukis mata(potrait)

video
  serba sedikit cara melukis mata. harap dapat membantu..
terima kasih pada pensel merah yang berjasa..

Tuesday, June 28, 2011

keinginan

        kadang2, terlintas kat fikiran, lelaki ne, sebenarnya cne erk??? apa yang diorang nak sebenarnya, atau lebih tepat, prangai diorang ne sebenarnya cane erk? ada sesape leh gtaw laki ne cane??? walaupun dalam familyku ne, dah terlampau banyak laki, tapi masih tak dapat nak baca fikiran sebenar diorang..hurm... tell me.....

mesti tengok!!

karya hlovate

  amazing..unik sekali cara dia mengolah. hebat. segala puji-pujian di kembalikan kepada pemilik seluruh alam yang menjadikan pemikiran manusia begitu hebat berfikir.lagi hebat pencipta yang menjadikannya. sungguh, tiada kata yang dapat menggambarkan kehebatan DIA, AllAh s.w.t.. tidak akan terjejas walaupun sekuman pun kekuasaanNya jika kita menderhaka kepadaNya. siapalah kita? entah di pandang, entah tidak.


    apa yang nak di kongsikan kat sini sebenarnya pasal sebuah novel yang belum pun habis di baca. baru sekerat, tapi rasa cam banyak da dapat. cara dia menulis buat orang berfikir, dan terus berfikir, sampai rasa cam sekarang ne, otak dah jam duk fikir je. huhu.. walaupun sekarang, bak kata nu'man, dah kena berhenti baca novel, da tiba masa tuk baca buku fikrah, tapi tetap gak nak baca. carila novel yang ada bentuk pengisian. tak salah en? hehe.. tertarik dengan cara penyampaian dia, hlovate.. sebenarnya, buku ne, cter pasal kehidupan yang biasa yang di lalui oleh orang biasa, tapi pengakhirannya yang luar biasa. nak pengakhiran yang luar biasa, kenala ada usaha yang luar biasa, tak ke gitu? 


contengan jalanan
      buku ne nampak cam biasa, tapi cara pengolahan dia menjadikan buku ini luar biasa. cane eerk nak cakap...hurm.. kisah kebiasaan seseorang yang kadang2 kita tak amek peduli pun, tapi dari situla terbitnya rasa nak berrfikir.. apalah aku cakap ne. aku pun tak berapa nak clear. senang crita, bacala buku ne. memang best. 

     "hidup bukan hanya di ertikan dengan not2 muzik dan warna2. hidup bukan hanya di ertikan dengan kejar harta dan kejayaan. hidup bukan hanya di ertikan dengan kejar cita2.hidup bahagia buan hanya di ertikan dengan senyum ketawa riang gembira."    -dipetik dari buku contengan jalanan-  

    "the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.."
fikir2kanlah...

Monday, June 27, 2011

think together

sebenarnya dalam hidup ne, apa yang nak kita capai?
duit berjuta? kawan sejati? cinta hakiki? impian dan cita2? 
puaskah hati dengan kehidupan sekarang?
atau masih terasa kosong di hati?
hidup ne cuma sementara,
masuk pintu depan, kluar pintu belakang,
or,
jarak waktu antara azan berkumandang dan solat di tunaikan..
cuma sebentar,
apakah hari esok akan ada lagi?
yakinkah sesaat lagi akan kita lalui?
dalam dunia ne,
cuma ada dua jalan.
baik dan buruk,
kita yang menentukan,
kita percaya pada syaitan,
kita percaya pada neraka,
tapi mengapa hati masih mahu ikut jalan bengkang itu?
kita percaya pada syurga,
tapi mengapa hati masih berkeras tidak mahu tempuhi jalan lurus itu?
syurga tidak semudah yang kita impikan,
ingat, sebab kita islam,
kita boleh free je dapat syurga?
mentang2 Allah itu Maha pengasih,
suka2 nak taubat akhir hidup?
ingat, dengan pahala yang sekangkang kera tu
boleh tanggung dosa yang bertimbun?
bangunlah,
kita tak lama di sini.
cuma sebentar...
cuma sebentar...
cuma sebentar...

hambaMu

 

ke arah satu perjalanan,
dalam sebuah kehidupan,
demi untuk mengecapi,
hasrat murni di dalam hati.
usaha dengan doa
masanya akan tiba
dengan restu Ilahi,
kelak pasti akan di temui,
suluhkan cahaya di hati terang,
tunjukkan jalan seandainya hilang,
tegakkan perjalanan,
yang bakal di tempuh,

tegakkan semangat bila runtuh,
setibanya di sisiMu ku berserah,
terimalah ku,
hambaMu Allah.

hambaMu Allah....

sekiranya takdir menguji,
cekalkanlah hasrat di hati,
semoga kesusahan bisa,
mengajar erti terus azam.

usaha dengan doa
masanya akan tiba
dengan restu Ilahi,
kelak pasti akan di temui,

suluhkan cahaya di hati terang,
tunjukkan jalan seandainya hilang,
tegakkan perjalanan,
yang bakal di tempuh,

tegakkan semangat bila runtuh,
setibanya di sisimu ku berserah,
terimalah ku,
hambaMu Allah.

Allah Ya Allah,
dengan restu Ilahi,
kelak pasti akan di temui.

suluhkan cahaya di hati terang,
tunjukkan jalan seandainya hilang,
tegakkan perjalanan,
yang bakal di tempuh,

tegakkan semangat bila runtuh,
setibanya di sisimu ku berserah,
terimalah ku,
hambaMu Allah.
..........................................





Sunday, June 26, 2011

kotak sejarah

   tengahari tadi, sedang asyik mengemas bilik, terdetik hati nak bukak semula kotak lama, yang penuh sejarah. macam2 yang tersimpan. beberapa helai kertas yang tak nak lagi ku simpan(tiada kepentingan), ku ronyok dan ku buang serta merta. namun, ada sehelai kertas yang tak jadi untuk ku buang. ku belek kertas tu, sepantas kilat, otk ligat berfikir tentang apa yang berlaku. ada tulisan di atas kertas tersebut, yang berbunyi, 
     "sofia, pesan pada diri, jangan biasakan diri dengan maksiat kecil walaupun dengan miskol 1 saat..kerana dari situlah lahirnya anak yang tak di undang"...ayat tu sebenarnya msg daripada iffahhanna. 
     ya, btul apa yang dia katakan. mula2,, miskol je, pastu msg, pastu kol, pastu jumpa. mula2 jumpa dengan kawan, lama2 jumpa berdua.. dan hanya kerana 1 miskol je, boleh mengundang anak yang tak di undang. sudahla tak di undang, tapi mau juga buat alamat mengundang perkara yang tak di undang tersebut. fikir2kanlah...

puisi kecil

segusar rasa menjengah di hati,
runtun pilu membukam sanubari,
doa di panjatkan saban hari,
hanya segelintir resah yang pergi,
 ah, apakah mungkin dosaku takkan di ampuni?
kenapa??
kian berpanjangan..
takkan hilang debu kekotoran..
andai aku bisa putar masa,
pasti kegusara takkan tercipta,
buat selamanya...
ruhiyatun..

Monday, June 20, 2011

POHON SEMALU DAN MUSLIMAH



Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda,Saidatina Fatimah r.a. 
setibanya mereka berdua bawah sebatang pohon tamar, fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan nada tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkujt. Rasulullah menyambung kata2nya lagi para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek:

pertama, 
pohon semalu akan kuncup apabila di sentuh.
ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu(pada tempatnya).

kedua, 
semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan dirinya dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

ketiga, 
semalu juga mempunyai akar tunjang yang kuat dan mencengkam bumi. ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

dan keempat, 
semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja..

Sunday, June 12, 2011

persahabatan

Persahabatan,
ia lebih sukar dari ADD MATHS,
lebih rumit dari FIZIK,
lebih susah dari BIOLOGY,
lebih payah dari AKAUN,
tapi persahabatan tak sebosan SEJARAH,
jadi kita pastikan mesti ada CHEMISTRY antara kta,
barulah persahabatan dapat difahami kerana persahabatan itu SEINDAH PENDIDIKAN ISLAM..

Thursday, June 9, 2011

the best day!!


love you all...





m0ga redha Allah sntiasa mengiringi kita..
amen..

Wednesday, June 1, 2011

percintaan vs persahabatan

sebuah persahabatan itu lebih indah
daripada sebuah percintaan,
jika aku,
berada dalam sebuah percintaan,
aku cuma ingin kau lihat senyumanku,
aku cuma ingin kau lihat kebahagiaanku bersamamu,
aku tak ingin kau lihat tangisanku,
aku ingin segalanya indah..
aku mahu menjadi bidadari di hatimu,
terus tersenyum dan ketawa,
percintaan ini,
aku cuma mahu kau mengambil berat tentangku,
mahu kau menjadi milikku sepenuhnya,
mahu kau tahu sikap cemburuku ini,
tapi,
jika aku berada dalam sebuah persahabatan,
aku mahu menjadi diriku seadanya,
mahu kau lihat tangisanku,
mahu kau lihat diriku yang hina,
mahu kau lihat hati kecilku yang berduka,,
aku tak ingin menjadi orang lain,
persahabatan dan percintaan ini,
ada pertemuan, ada jua perpisahan,
pertemuan membahagiakan,
perpisahan itu mendera..
aku mahu kedua2nya dalam satu..
bercinta dan bersahabat denganmu
kau sahabat terbaikku,
bila ku berada dalam orang ramai,
kanku rasakan kau turut bersama,
meskipun kau tidak ada.
tidak sekali ku ingin kau pergi.
aku ingin terus selamanya bersahabat denganmu...

Saturday, February 26, 2011

dialog antara 2 manusia..

sofiah: pa,cne nk kemblikn rsa tuk mnulis lgi ek???

sofiah: rndu tuk mnulis lgi..

ifhan: mmmmm.....hilal kata: m00d boleh dipanggil

ifhan: kalau btol2 nak..

ifhan: PAKSA diri ntok tulis

sofiah: ha???

ifhan: tulislah!

sofiah: pksa???

ifhan: kami nak bc cerpen amp lagi..

sofiah: buzy dowh..

ifhan: yaa...paksa

ifhan: kalau nak...usaha!

ifhan: wat schedule..

sofiah: schedule??

ifhan: hilal kta lg:Allah xkn bg 24 jam sari kalau x cukup ntok hmba dy

ifhan: schedule:jadual,takwim

sofiah: owh..

sofiah: lgi2..bgi jelas ket lgi..

ifhan: Kalau malas nak tulis pnjg..biasakn diri tulis sket2 pon jd..

ifhan: BLOG lah pentas nyaa!!!

ifhan: hilal ckp lagi:

ifhan: blog bkualiti perlu di update SETIAP HARI.

ifhan: kmi pon x mmp

ifhan: walaupun cuma copy paste entry org

sofiah: haha...ohoo..thnks bgi smagt...

ifhan: tapi....jgn selalu sgt..

sofiah: why??nty bosan??

ifhan: nnt....

ifhan: jadi pncuri

ifhan: asyik meniru jaa...

ifhan: mula menghunus penamu pula

sofiah: owh...huhu....

ifhan: dah byk input dr drjah 1smpai ting 5..

ifhan: skrg 0utput la plak..

sofiah: hihi...

sofiah: kne korekla..

ifhan: mm..

sofiah: tktw ltak corok mane da..

ifhan: korekla kalau nk korek

sofiah: hak2...

sofiah: ok,insyallah,kmi try korek...thanks iffah..