BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

saya tak berharap anda follow saya, tapi saya harap anda dapat sesuatu melalui blog saya...

Pages

Sunday, September 18, 2011

jom ke syurga bersama!


                Aku sayang korang...tak terluah dengan kata2. Bismillah... adus, banyak sungguh rasanya nak cakap kat sini. Sampai tak tau nak susun ayat camane dah. Disini, just nak utarakan pendapatku saja. 

                Pendapat anda sekalian la kan, antara lelaki dan perempuan, lebih baik berkawan ke, lebih baik bercinta?(ops, bab cinta lagi. Biasala, orang sedang serabut ngan dunia cinta). Ops! Jangan jawab lagi! Aku nak cakap pasal pendapatku. Bacala dulu. Nanti kat komen bawah, korang citer sal pendapat korang ea.. jangan sebok kat sini. 

                Hurm, pendapatku la kan, berkawan lagi baik. Tau nape? Sebab berkawan ne, sakit hati tu, di pendam je. katakanla, korang kawan baik dengan sorang mamat yang korang suka, tapi korang pendam je, then korang guraw2 cam takda pape. No jealous, no kongkongan,. Kan lebih aman tanpa kongkongan. Korang tak kesian ke kat bakal2 suami korang, bila tahap cemburu korang sampai menyesakkan dia? Tak kesian ke? Kan lebih baik biar dia bebas camtu je. tu yang pertama. Anggapla ia seperti merapati. Biarlah ia terbang bebas, jika ia milik kita, ia akan kembali.
biarla dia bebas...

                Kedua, kan lebih baik berkawan, sebab bila korang nak keluar ngan mana2 laki, si dia tak da nak marah2 camla korang tu bini dia. Sukati je wat kita(perempuan) cam milik dia. Padahal, bukan ada ikatan sah pun! Ok, aku paham, laki dia take care dia. Takut dia kena tipu ngan laki lain. Ok, aku paham. Jadi, korang pun kena paham gak la laki korang cane. Kan? (choish!)
Ops! Baca sampai habis tau! 
                Pendapat ketiga, nape tak bercinta? Nape lak kawan? Cuba bayangkan situasi korang yang tengah rancak bercinta, tetiba datang orang ketiga. Orang ketiga tu pulak memang lebih baik segalanya dari semua segi, dan laki korang pilih orang ketiga tu, tak ke frust menonggeng? Hilang fokus kerja, hilang focus belajar, hilang tujuan hidup,. Parah tu! Kalau berkawan, laki tu nak perempuan mane pun,(yang mungkin lebih baik dari kita), tak dela kita kisah sangat kan. Sakit tu, sakitla jugak. Tapi kan, orang salu cakap, kalau orang yang kita sayang tu bahagia, kita pun tumpang bahagia. Sebenarnya, ne ayat tuk pujuk hati yang terluka je. padahal dalam hati, tak terkata sakitnya. Hipokrit sekali sekala, apa salahnya. 
 hipokrit penting dalam kehidupan..

                Then, yang keempat, aku nak tanya, kenapa korang degil gak nak bercinta? Walaupun aku dah bagi sebab kukuh tuk korang berkawan je. ke, sebab korang tengok orang lain ada pasangan, korang pun jeles, tak senang duduk. Gitu? Ok, aku tau, bila ada orang sayang kita, kita rasa seronok, bahagia sebab ada orang ambil berat sal kita(walaupun kadang2 terlampau tke cre sampai korang pun lemas). Tapi, semua tu tak kesah pun, asalkan korang tak berstatus single lam facebook. Hurm, aku paham aku paham(walaupun aku takda fb ngan bf). 
Chop weh!! Baca sampai habis! Ini penting untuk kehidupan korang. Percayala..
                Sebenarnya, dua2 aku tak setuju. Berkawan tak boleh, apatah lagi bercinta. Mana ada istilah kawan dalam islam. (jangan berhenti membaca) cinta tu memang fitrah. Korang tau ark fitrah tu ape? Kita lahir dalam fitrah, bila kita sambut syawal, kita kembali pada fitrah. Korang tau tak fitrah tu ape sebenarnya?! (teruskan membaca tuk pengetahuan). Kita lahir dalam fitrah, bererti kita lahir dalam suci. Cinta itu fitrah, bererti cinta itu suci. Kalau cinta tu kita nodai dengan maksiat, tak jadi fitrah dah tu. Tak ke gitu? Tepuk dada, tanya iman. Cinta tu suci kalau kita letak kena pada tempatnya. 
                Ish! Nak jugak bercinta? Lepas kahwin la. baru cinta tu jadi fitrah, suci, bersih, murni. Simpan cinta korang tu tuk laki yang betul2 bakal jadi suami korang. Lepas kawin, kalu nak bermadu kasih pun dapat pahala. Tambah saham akhirat. Tak ke gitu? Kalu sebelum kawin, tambah gak saham akhirat, tapi, paham2la, berat mana timbangan kita. (terima kasih kerana masih terus membaca.teruskan.).  tapi aku tak kata la, xley bercinta. Fikir2 la cane.
                Korang tau ark, kat akhirat nanti, manusia paling sibuk tu sape? Laki yang aku sayang sekarang, abah. Cuba bayangkan orang yang korang sayang, sibuk nak selamatkan orang2 yang dia sayang, termasuk kita. Katakanla korang lemas, dia pun bersusah payah selamatkan korang, sanggup ke, korang biar je dia selamatkan korang tanpa korang usaha sedikit pun. Kejamnya pulak. Mungkin kita ada sedikit usaha tuk selamatkan diri kita gak en? Mungkin kita hulurkan tangan, sambut huluran tangan orang yang kita sayang. Ya Allah, kat akhirat nanti tuh, Rasulullah lah manusia paling sibuk tuk selamatkan kita. Kalau boleh, tak nak tertinggal pun sorang umatnya lemas. masyaAllah. Kita ne? Boleh senang lenang je biar manusia agung tu selamtkan kita. Kejam sungguh. Fikir2kanlah. Kita selalu lupa baginda. Yang kita ingat, bf kita, yang kita ingat, fb kita, yang kita ingat, gf kita.
fb penting untuk kita...
                Jomla sama2 usaha jadi soleh dan solehah. Korang tau ark meaning sayang yang korang salu sebut2kan pada bf or gf korang? Aku nak sangat orang yang aku sayang, bleh gi syurga sama2. Korang tak nak ke? Jadi, jomla kita bersihkan semula cinta kita yang mungkin kita salah pandu. Yuk2. Aku sayang korang, kalau bleh, aku nak masuk syurga ngan korang. Jom!


 sayang korang..
jom ke syurga bersama.
                Terima kasih coz baca sampai habis.  Moga Allah beri kita cinta untuk mencintai manusia agung itu, dan juga mencintaiNya.. insyallah...
Kita slalu kejar dnia, pdahal dnia tk mw pn kt kta. Klu bleh, dia nk kta kjar akhirat. 
jom ke syurga bersama!!

sebarkan jika anda sayangkan orang2 yang anda sayang,,,

Thursday, September 15, 2011

rahmat ujian




rahmat ujian
dedikasi buat shabatku, bangunlah berjuang untuk kehidupanmu.

pada dia yang ku cinta...

saat aku terjatuh pada cinta manusia,
ada tangan yang datang menghulur,
sungguh aku lelah dengan cinta ini,
sungguh aku letih dengan cinta ini,
dia, lelaki yang aku hormat akan keimanannya,
lelaki yang aku bangga dengan kecintaannya pada Rabbnya..
sungguh ku katakan,
bukan senang untuk memandu cinta ini,
semua memandangnya dengan seribu perasaan hormat.
sungguh dia terlalu baik untukku,
pengunduran diriku ini bukan kerana sudah letih menunggu cinta berbalas,
tapi kerana aku tidak layak untuknya,
ya Allah,
andainya cintaku ini ku salurkan pada tempat yang salah,
tegurlah aku,
berilah peringatan buatku.
ya Allah,
sungguh susah, sukar, payah untuk membuang dia dari hati ini.
sungguh perit tuk melupaknnya.
kuatkan aku berjuang dengan perasaanku ini..

couple tu, perlu ke?

 dedikasi buat sahabtku yang sedang berjuang dengan perasaan sendiri.
Kahwin tu bukan macam main masak2, macam time kecik2 dulu. ‘bang,amek anak kat tadika..’si abang pun kelam kabut pergi amek teddy bear kat dalam rumah, yang dijaga oleh emak. ‘yang, masak sayur ape hari ne?’ si isteri pun jawab, ‘masak sayurla. Apa2 sayur je.’sambil tangan ligat mengacau rumput dalam bekas mainan. Kahwin ne seumur hidup. Banyak dugaan. Cinta tu, bukan selalu naik. Si isteri kena pandai ambil hati suami. Kalau si isteri asyik pakai kain batik selalu, muka bertompok bedak sejuk, rambut serabai, mana taknya laki lari. Hm, agaknya, sebab ne la kot ramai manusia tak nak kawin. susah kot. Tapi, tak jugk. Bnyak sangat kemungkinan. Ada yang pikir, cukupla setakat couple. Amboi... Bukan main bahagia lagi kalau bercinta. Tapi kalau kahwin, bukan main susah lagi nak jaga. 

Aku selalu tertanya2, nape couple ne perlu kpada sesetengah orang? Sebab ape sbnarnya couple ne? Couple sebab nak kahwin ke? Tapi aku tengok, orang couple ne, tak semestinya kawin ngan orang yang dia couple. Couple ne, bukan bleh buat bahagia seumur hidup ngan dia. Couple ne, bukan selalu bawa ke jinjang pelamin pun. Ada ke? Susah nak jumpa orang yang couple, pastu kawin, pastu bahagia selamanya. Ish! Susah sangat nak jumpa. Jadi, buat  ape la couple? Sudahla terang2an kta nmpak akibatnya. Tak taula anda Nampak ape. Mgkin anda nmpak haram. Mungkin bagi yang frust, nmpak tak berguna pun couple ne! Terpulang pada kefahaman anda la. 

Dan lagi satu, couple ne wat sakit hati je. kena pertimbangkan hati dan perasaan dia la. Di tinggalkan la. hm, aku suka amek benda yang mudah. Dah kalau ‘benda’ tu tak boleh, knpa nak buat jugak? Nnti, tak ke memakan diri kita jugak? Kalau orang tak nak kat kita, napa kita masih nak kat dia? Udah2 la tu. Kalau orang tu, kta rasa dia terlalu baik tuk kita, napa kita tak berusaha tuk jadi baik untuk dia? Owh, kalau kes orang tak nak kat kita, memang susah nak lupakan dia. Tapi,belajarla untuk melupakan. Memang sangat pahit. First2, memangla pahit. Lama2 nty, Insyaalh manis. Allah tak bagi apa yang kita mahukan. Tapi Dia bagi apa yang kita perlukan.kita tak perlukan orang tu, tapi kita perlukan Allah dalam hidup kita..
                ‘Hakikat’ , dulu, aku tak suka. sangat tak suka! Sakit. Perit. Lagi2 kalau terpaksa buat apa yang kita tak suka. Memangla, spe la yang suka. Tapi, dari perkara pahit tu la, aku belajar banyak perkara. Belajar untuk hidup berjauhan. Waktu hujan guruh, kita sebok mencari matahari, tapi Allah tak bagi, tapi Dia hadiahkan kita dengan pelangi. Ujian tu banyak mengajar kita supaya terus matang. Bangunlah! Jangan kalah dengan cinta. 


                Jangan main2 dengan cinta. Cinta tu ada kuasa dari Yang Maha Kuasa. Hati2 dengan cinta. Cintailah Pencipta yang mencipta cinta. Cintalah pada yang sepatutnya... bak kata makku, nak buat apa2, ikut kefahaman. Kalau kita tau bnda tu slah, jgn buat. Kalau bnda tu kita rasa btul, buat. Tpi, kdang2 di lubuk hati cakap bnda tu slah, kta msih nak buat. Itula suara hidayah. Jgan biarkan ia berlalu. Kelak kita akan kecewa, sebab tak mungkin dan tak selalu hati kecil kita bersuara. Jadi, berfikirlah pabila waktu hati kecil kita bersuara. biarlah cinta itu hidup dalam hati kita..
                Orang takda couple ne, selalu dipandang pelik. Berbahagialah orang yang berada dalam keadaan dagang. Macam zaman Rasulullah, orang2 yang dipandang pelik oleh kaum musyrikin itulah bahagia di sisi Tuhannya.

Tuesday, September 13, 2011

budak2 ne...


makan angin...

jo, jgan mengolok, bak kata yan melur..